Nieuwe regels voor onderaanneming in de bouwsectorby Fidas Law
9 januari 2025Professionals in de bouwsector, opgelet!
Sinds 1 juli 2024 gelden er nieuwe regels voor onderaannemers in de bouwsector. Vanaf 1 januari 2025 kunnen eventuele overtredingen in dit verband voor het eerst gesanctioneerd worden.
Recente wetgeving verbiedt onderaannemers in principe om de uitvoering van hun opdracht volledig uit te besteden aan andere onderaannemers. Deze wet is bedoeld om wantoestanden op de arbeidsmarkt aan te pakken, zoals illegale tewerkstelling en sociale dumping, vooral in de bouwsector, maar ook in andere sectoren zoals de vleesindustrie en de verhuisbranche.
In onderstaand blogbericht leest u meer over de concrete wijzigingen die de wet met zich meebrengt.
Wat verandert er precies?
In de bouwsector is het gebruikelijk dat er meerdere niveaus van onderaannemers zijn. Dit kan er evenwel voor zorgen dat de opdrachtgever het overzicht verliest over welke bedrijven en werknemers daadwerkelijk het werk uitvoeren. Dergelijke werkwijze brengt vaak negatieve gevolge met zich mee voor de opdrachtgever, maar eveneens voor de werknemers zelf, aangezien dit sociale dumping bevordert en het moeilijker maakt om inzicht te krijgen in de arbeidsomstandigheden.
De negatieve arbeidsomstandigheden waren voor de wetgever aanleiding om in te grijpen. Er werd een systeem ingevoerd om meer controle te krijgen over de bescherming van werknemers.
Concreet betekent dit dat onderaannemers niet langer het werk dat ze hebben aangenomen volledig mogen uitbesteden. Verder mogen ze niet enkel voor de coördinatie van werkzaamheden instaan zonder daadwerkelijk bij te dragen aan de uitvoering van de werkzaamheden.
Voor de verhuissector geldt vanaf 1 januari 2025 een extra beperking. In deze sector mogen er maximaal drie niveaus van onderaanneming zijn, tenzij er een uitzondering zou worden voorzien via een koninklijk besluit.
Uitzonderingen
Er zijn geen specifieke uitzonderingen in de wet, maar uit de wettekst en de voorbereidingen blijkt wel dat het verbod niet al te strikt moet worden opgevat. Hoofdaannemers mogen nog steeds onderaannemers inschakelen. Onder de nieuwe wet mogen onderaannemers eveneens nog werk uitbesteden, zolang het niet gaat om het volledige overeengekomen werk.
Sanctionering
Vanaf 1 januari 2025 worden de overtredingen gesanctioneerd. Het Sociaal Strafwetboek voorziet sancties van niveau 4 als hoogste strafmaat (wat leidt tot gevangenisstraffen en boetes tot 48.000 EUR). Werknemers kunnen daarenboven aanzienlijke schadevergoedingen opeisen indien sprake is van een inbreuk.
Een voorbereid m/v/x is er twee waard!
Zoals steeds, is voorbereiding en implementatie van de nieuwe reghels essentieel.
Het is hierbij belangrijk om weten dat de nieuwe wet van openbare orde is, zodat de toepassing ervan niet contractueel kan worden uitgesloten. U kunt aldus geen clausule in uw contracten invoeren waarin onderaannemers alsnog het recht zouden krijgen om het werk volledig uit te besteden.
De wet heeft voornamelijke als doel om “financiële onderaanneming” te beperken en onnodige schakels in de keten van onderaanneming te elimineren. Het kan aangewezen zijn om de partijen waaraan u een deel van het werk wil uitbesteden, direct bij de hoofdovereenkomst te betrekken. Dit zorgt voor meer transparantie, wat één van de doelstellingen van de wet is.
Kreeg u bezoek van de sociale inspectie of heeft u vragen i.v.m. het onderwerp? Contacteer het Fidas Law-team via www.fidaslaw.be. Wij helpen u graag verder!