Fidas Law Menu

Verkeersrecht – Wijzigingen vanaf 1 oktober inzake het rijexamen AM voor speedpedelec en gps-gebruik bij examen voor rijbewijs Bby Fidas Law

9 oktober 2023

Vanaf 01.10.2023 wijzigt één en ander met betrekking tot de praktische proeven voor het behalen van het rijbewijs AM en B.

De Vlaamse regering introduceert een specifiek praktisch rijexamen gericht op speedpedelecs.

Daarnaast dient de bestuurder die het rijexamen B wenst te behalen verplicht gebruikmaken van het gps-toestel.

Rijbewijs AM behalen is nu ook mogelijk met de speedpedelec

Wie met een speedpedelec op de openbare weg wenst te rijden, moet een rijbewijs AM (bromfiets tot 45km/u) of A (motor) behalen, behalve de bestuurders die reeds over een rijbewijs B (wagen) beschikken.

Voorheen kon de praktische proef voor het rijbewijs AM enkel afgelegd worden met een bromfiets.

Hoewel de bestuurder van een speedpedelec aldus verplicht een rijbewijs AM dient te behalen, kon de praktische proef voor het rijbewijs AM niet met een speedpedelec uitgevoerd worden.

Vanaf 01.10.2023 zal het evenwel mogelijk zijn om deze praktische proef met een speedpedelec af te leggen.

Er werden aangepaste examenmanoeuvres (stapvoets rijden, rijden op een rechte lijn, slalom, plots remmen…) uitgewerkt, concreet gericht op de pijnpunten en veiligheidsrisico’s van dergelijke elektrische fietsen, zodat iemand die het rijbewijs AM wenst te behalen met een speedpedelec, dit vanaf 1 oktober 2023 ook op een aangepaste wijze zal kunnen.

De Vlaamse regering nam daarenboven expliciet in de examenregels op dat de kandidaat-speedpedelecbestuurder verplicht is om een helm te dragen bij het afleggen van het praktisch examen.

In het verlengde van het aangepaste praktisch rijexamen voor speedpedelecs wijzigt de regering ook de omschrijving van rijbewijs categorie AM, dat voortaan niet alleen de bromfietsen met een snelheid tussen 25km/u en 45 km/u en lichte vierwielers (brommobielen), maar ook speedpedelecs omvat.

Rijden met gps verplicht onderdeel van het praktijkexamen rijbewijs B

Daarnaast is er nog een belangrijke wijziging vanaf 1 oktober met betrekking tot het rijbewijs ‘categorie B’.

Tijdens de proef op de openbare weg voor het praktijkexamen voor de auto (categorie B) zullen kandidaat-bestuurders nu ook moeten aantonen dat ze zelfstandig, zonder aanwijzingen van de examinator, een bestemming kunnen bereiken met behulp van de gps.

Voor wie vanaf 1 oktober 2023 het praktijkexamen categorie B aflegt, zal het navigatietoestel een verplicht onderdeel vormen.

Kandidaat-bestuurders hebben tijdens het onderdeel zelfstandig rijden dan niet langer de keuze tussen het volgen van de aanwijzingsborden of het volgen van een gps.

Dit betekent dat kandidaat-bestuurders, naast het volgen van verkeersborden langs de weg, ook moeten bewijzen dat zij een bestemming veilig en vlot kunnen bereiken op basis van de richtlijnen van een navigatietoestel (zij het de gps van hun eigen voertuig, zij het een navigatieapp zoals Waze of Google Maps via de smartphone, bevestigd in de daartoe bestemde houder). Vanaf 1 oktober zal het volgen van aanwijzingsborden en het volgen van de instructies van het navigatietoestel aldus verplicht gecombineerd worden.

Voor bestuurders die niet beschikken over een eigen gps, zal de examinator een toestel, uniform voor alle Vlaamse examencentra, voorzien.

Heeft u na het lezen van deze blog nog bijkomende vragen over dit onderwerp, bent u op zoek naar juridisch advies inzake verkeersrecht of bent u gedagvaard voor de politierechtbank? De advocaten van Fidas Law staan u graag bij met raad en daad!